FIGYELEM! MEGJELENT A MADÁRINFLUENZA MAGYARORSZÁGON IS! EMBERRE IS ÁTTERJEDHET A RETTEGETT BETEGSÉG!

FIGYELEM! MEGJELENT A MADÁRINFLUENZA MAGYARORSZÁGON IS! EMBERRE IS ÁTTERJEDHET A RETTEGETT BETEGSÉG!

0

Fogságban tartott madaraknál mutatta ki a madárinfluenza vírusát Budapesten és Jászberényben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)...

Fogságban tartott madaraknál mutatta ki a madárinfluenza vírusát Budapesten és Jászberényben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

A Jászberényi Állat- és Növénykertben két bütykös hattyú és egy fehér gólya hullott el madárinfluenza miatt, a másik két madarat, melyeket a megbetegedett állatokkal együtt tartottak, leölték – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

A fertőzés vélhetően vadmadaraktól eredt. Az állatkert többi madara fedett vagy zárt röpdében van elhelyezve – mindannyian egészségesek –, azonban elővigyázatosságból az állategészségügyi vizsgálatuk folyamatos. Az állatkert továbbra is látogatható.

Elhullott egy sólyom is

A hatóság mindkét esetnél felállította a madárinfluenza miatti védő- és megfigyelési körzeteket. E területeken azonban – a járványügyi kockázatok felmérésének eredménye alapján – az itt lévő baromfitartó telepeken és egyéb gazdasági létesítményekben nem kellett további korlátozó intézkedéseket elrendelni.

Itt tájékozódhat a korábbi fertőzésekről és értesülhet a legfrissebb információkról

Az eddigi vadmadár esetek interaktív térképe elérhető az alábbi oldalon:

http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/bjk/bjk_vad.htm

A hazai magas patogenitású madárinfluenza kitörésekkel kapcsolatos friss információkról a NÉBIH honlapjának tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A madárinfluenza emberre is átterjedhet, de a személyi higiénia betartásával elkerülhető a vírusfertőzés.

“Ha valaki beteg madarakkal érintkezett és hasonló influenzaszerű tüneteket produkál, felveszi a kapcsolatot körzeti orvosával vagy a sürgősségivel. A szezonális influenzavírus elleni oltással elősegíthető a betegség könnyebb lefolyása.”

mondta Ján Mikas az Országos Higiéniai Hivatal igazgatója.

A baromfitartókat vagy a vadon élő madarakkal kapcsolatban lévőket fokozott óvatosságra intik.

A betegség akutt, lázzal és légzőszervi bántalmakkal jár. Gyakran hidegrázással, fejfájással kezdődik, és 39-40 fokos lázzal jár. Az izomfájdalom, száraz köhögés, nátha és kiszáradás szintén a tüntetek közé tartozik.

A betegséget szükség esetén antivirális gyógyszerekkel kezelik, a legtöbb eset gyógyulással végződik.

Egyre inkább a vásárlók is érezhetik a madárinfluenza hatását. Az M1 több nézője is jelezte, hogy hiánycikk a henteseknél például a kacsahús, és a tojás ára is elindulhat felfelé. Most már Európa 14 országában jelent meg a vírus, több millió állatot kellett leölni, és ezt megérzi most már a piac is több országban. Itthon eddig már három milliárd forint a kár.

Egy tótkomlósi gazdaságban mutatták ki először, tavaly novemberben a H5N8 típusú madárinfluenzát. Ám hiába irtották ki akkor a teljes állományt. Azóta a járvány tovább terjedt, már öt megyében mutatták ki, emiatt összesen 2,5 millió szárnyast kellett levágni.

A Baromfi Termék Tanács elnöke azt mondta, hogy a gazdáknak 3 milliárd forintot meghaladó káruk van a szárnyasok leölése miatt, és legalább ekkora a baj a feldolgozó üzemekben is, ugyanis nincs alapanyag.

A madárinfluenza miatt nincs elég tojás sem, ugyanis a hazai tojótyúk-állomány több mint 10 százalékát is le kellett vágni.

A Tojásszövetség elnöke a Híradónak azt mondta: a termelők emelhetik áraikat, de a januári áfacsökkentés miatt viszont nem biztos, hogy drágább lesz a tojás a boltokban. Végh László szerint a következő hetekben dől el, hogy a termelőknek sikerül-e megegyezniük a kereskedőkkel. „Azt javasoljuk a termelőknek, az legyen a fő cél, hogy azt az árszintet tartsák meg, amit decemberben elértek. Tehát további áremelkedés ne legyen, tehát, ez nem kívánságműsor. Ezt január második felében a kereslet-kínálati viszonyok ki fogják alakítani” – mondta Végh László a Tojásszövetség elnöke.

Az országos főállatorvos azt mondta, a kormány úgy számol, hogy a mintegy 200 érintett gazda összesen 3 milliárd forint értékben kap kártalanítást a leölt szárnyasok után. A kifizetések már tavaly megkezdődtek. Arról azonban még tartanak a tárgyalások, hogy a vágóhidak kiesését miként tudná kompenzálni a kormány.

„Folyamatosan egyeztetünk a Baromfi Termék Tanáccsal. Az egyeztetéseket követően a kormány döntését fogjuk kérni a lehetséges kompenzáció mértékéről és mikéntjéről” – erről Bognár Lajos, országos főállatorvos beszélt az M1-nek.

Az országos főállatorvos beszélt arról is, hogy a hideg idő ugyan nem kedvez a járvány terjedésének, de a veszély nem múlt el, ezért kiemelten fontos a szárnyasok zárt tartása és etetése.

A vírust a vándorló madarak terjesztik, ami miatt eddig Európa 14 országában jelent meg a járvány.

Forrás : hirado.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!