Elszámolta kormány a nyugdíjemelést…

Elszámolta kormány a nyugdíjemelést…

0

Jelentősen elszámolta a kormány a nyugdíjemeléseket? A jelek szerint jövőre az infláció 2,4 százalék is lehet, ez azért is lehet roppant kínos a...

Jelentősen elszámolta a kormány a ny nyugdíjemeléseket?

A jelek szerint jövőre az infláció 2,4 százalék is lehet, ez azért is lehet roppant kínos a kormánynak, mert a költségvetésben a nyugdíjemeléseknél csak 0,9 százalékkal számoltak.
A Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) elemzése szerint, jövőre 2,4 százalék lehet az éves átlagos infláció, miközben a kormány 0,9 százalékkal tervezett a 2017-es költségvetésben – írta a Portfolio. Ez azért változtathatja a terveket, mert csak 0,9 százalékkal számoltak a nyugdíjemelésnél is.

 

Az, hogy rosszul számoltak, nem jelent tragédiát, mert éppen ilyen esetekre adott a lehetőség az év közbeni újra indexálásra. A számítások szerint jövőre lényegesen magasabb lehet az infláció, ezért év közben újra kell indexálni a nyugdíjkiadásokat. Ebből egyenesen következik, hogy megemelkednek a nyugdíjkiadások 2017-ben ahhoz viszonyítva, amit eredetileg betervezett a kormány a jövő évi költségvetésben. A KFIB elemzése reálisnak tűnik, mert a jegybanki elemzők 2017-re szintén 2,4 százalékos inflációval számoltak.

Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy alacsony volta kormány inflációs prognózisa, akkor a jelenlegi törvényi előírások értelmében életbe lép az évközi nyugdíjemelés szabálya. A kormánynak ugyanis muszáj pótolnia a nyugdíjak reálértékének fenntartásához szükséges összeget. nem eső eset, volt már ilyenre példa , utoljára 2011-ben és 2012-ben is történt hasonló év közbeni nyugdíjemelés.

Forrás :hvg. hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!