A HELY, AHOL RÖGTÖN BELÉD FAGY A LÉLEGZET. OJMJAKON, A VILÁG LEGHIDEGEBB FALUJA. DERMESZTŐ KÉPEK!

A HELY, AHOL RÖGTÖN BELÉD FAGY A LÉLEGZET. OJMJAKON, A VILÁG LEGHIDEGEBB FALUJA. DERMESZTŐ KÉPEK!

0

A szibériai Ojmjakon a föld leghidegebb települése. Egy átlagos téli délután mínusz 50 fok körül van a hőmérséklet, de mértek már itt mínusz 60...

A szibériai Ojmjakon a föld leghidegebb települése. Egy átlagos téli délután mínusz 50 fok körül van a hőmérséklet, de mértek már itt mínusz 60 foknál alacsonyabb hőmérsékletet is.

A szibériai Ojmjakon a föld leghidegebb települése. Egy átlagos téli délután mínusz 50 fok körül van a hőmérséklet, de mértek már itt mínusz 60 foknál alacsonyabb hőmérsékletet is. Az 521 lelket számláló faluban a talaj egész évben fagyott. 1933-ban  -67 °C-s hőmérsékletet regisztrált a hivatalos meteorológiai állomás.

Egy kalandvágyó új-zélandi fotós, Amos Chapple úgy döntött, bejárja ezt a szó szerint dermesztő helyet. Hogy a mínusz 50 fok körül hőmérséklet mennyire hideg, kiderül Amos beszámolójából: “A nadrágom túl vékonynak bizonyult, amikor először kiléptem a mínusz 47 fokos hidegbe. Emlékszem, úgy éreztem, hogy a hideg szó szerint belemar a lábamba. Ugyancsak meglepődtem azon is, mikor a nyál úgy megfagyott a számban, hogy éles tűként szurkálta belülről az ajkaimat.” Emellett a fotózást sem könnyítette meg az extrém hideg, gyakran a fényképezőgépe is szó szerint befagyott.

Egyedülálló fotók következnek, melyek hűen adják vissza a Jakutszkban – a világ leghidegebb nagyvárosában – és Ojmjakonon uralkodó farkasordító hideget.

A piacon nincs szűkség hűtőládákra…

Mivel a kőkeményre fagyott talajba esély sincs vízvezeték kiépítésére a legtöbb vécé a házakon kívül található.

A tehenek csak fűtött istállóban tudják átvészelni az éjszakákat.

Ha az autó nem garázsban parkol, végig járnia kell a motornak, különben lehetetlenség újra beindítani.

Ne felejtsd el megosztani, hogy minél többen láthassák!

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!